”Studenți pentru o zi”

În perioada 01.03-04.03 2022  44 elevi din Colegiul de Construcții din Hîncești  însoțiți de 5 cadre didactice au participat într-o vizită de studii la Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași. Proiect implementat de Business Consulting Institute în parteneriat cu Asociația Centrul Regional pentru Integrare Socială Nord-Est și Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași.

Obiectivul principal al proiectului este: Creșterea accesului la programele educaționale de calitate prin cooperarea dintre instituțiile de învățământ și sprijinirea a 600 de elevi din clasele de învățământ terțiar non-universitar din Republica Moldova în dezvoltarea lor socio-profesională, pentru a crește șansa în construirea unei cariere în domeniul ingineriei, cu un impact asupra îmbunătățirii calității vieții tinerilor.

Administrația Colegiului de Construcții din Hîncești aduce mulțumiri coordonatorilor de Proiect  dlui Liviu Andriuță și dnei Laura Limbău și dlor profesori ai Universității Tehnice  „Gheorghe Asachi” din Iași  pentru oportunitatea oferită elevilor de a  identifica noi șanse de creștere profesională și integrare socială.

Patru zile pline de emoții………..

Elevii au participat în cadrul Workshopurilor susținute de profesorii din  cadrul facultăților: Construcții și Instalații; Desing Industrial și Managementul Afacerilor; Inginerie Electrică, Energetică și Informatică Aplicată.

Elevii sunt încântați de cursurile susținute de domnii profesori: Mirela Blaga, Dr. Ing. habil. la facultatea Desing Industrial și Managementul Afacerilor;

Olga Plopa și Marius Branzila, profesori facultatea de Inginerie Electrică, Energetică și Informatică Aplicată.

Georgeta BĂETU şef lucr. Dr. ing. Claudiu ROMILA  şef lucr. Dr. ing. Construcții și Instalații 

 

Impresiile elevilor

” Datorită acestui proiect am făcut un pas în dezvoltarea carierei”

” Experiență frumoasă”

” Cred că îmi voi continua studiile”

” Mulțumesc că m-ați ajutat să decid cu adevărat ceea ce vreau să fac”

” M-am hotărât să prelungesc studiile la una din facultățile universității”

” Această vizită o consider drept o motivație în viața mea”

” Sunt plăcut impresionat de cele văzute la Universitate”

” Ne-a impresionat primirea călduroasă, emoțiile pozitive, încercările la care ne-au pus profesorii” 

    ”Vreau sa spun un sincer mulțumesc atât persoanelor care au creat proiectul dat și care ne-a oferit posibilitatea de a descoperi oportunitățile oferite de Universitatea „Gheorghe Asachi” din Iași, cât și profesorilor care m-au selectat pentru a beneficia de acest proiect.

      Pe parcursul acestor 4 zile am reușit să-mi schimb opinia foarte mult. Mă gândeam să fac o facultate, însă nu eram atât de încrezut, după această vizită am decis că o voi face neapărat și cel mai probabil voi alege o facultate din cadrul Universității Gheorghe Asachi.

Mă voi împărtăși neapărat cu experiența obținută și în cadrul Colegiului de Construcții Hîncești, sper că voi convinge și colegii să facă o decizie cât mai bună pentru viitor.”

Alexandru Axente, elev de la specialitatea Contabilitate

”Impresia mea despre călătorie este una de neuitat. Am fost primiți cu brațele deschise și cu multă căldură într-un oraș superb. Am fost informați pentru a vedea ce ne așteaptă în viitor și de a alege un drum corect și pe placul nostru. O experiență frumoasă în care am cunoscut persoane și viața frumoasă de student. Călătoria a fost peste așteptările mele și mă lasă pe gânduri referitor la ce voi face pe viitor.”

Ion Gheorghiță, elev de la specialitatea Evaluarea Imobilului

„M-a fascinat comportamentul persoanelor cu care am avut de a face.

De o mare perioadă de timp nu am avut atâtea impresii pozitive despre o oare care activitate.

M-a impresionat cu câtă sclipire in ochi vorbea majoritatea profilor despre universitatea sa.

Mi-am creat noi prieteni și noi amintiri frumoase de care cu drag îmi aduc aminte.

Ce tine de proiect mi-a trezit dorința de a absolvi o universitate și de a continua studiile în domeniul  Construcții”.

 

Gicu Coșleț, elev de la specialitatea Construcția și Exploatarea  Clădirilor și Edificiilor.

 

 

De ce recomand tinerilor să meargă spre o facultate de construcţii
Pentru că ne pasă cine ești, ce faci, cum faci și unde vei să ajungi


    ”Republica Moldova şi întreagă Europa duce o lipsă acută de specialişti în domeniul tehnic, în cazul de faţă în domeniul construcţiilor şi instalaţiilor. Trebuie spus, că nu poţi practica această meserie dacă nu ai terminat o facultate de profil, nu doar pentru că nu îţi permite legea, ci pentru simplul motiv, că nu vei avea bagajul de informaţii pentru a proiecta o clădire sau a conduce un şantier.

      Lipsa de specialişti face ca aceştia să fie căutaţi pe piaţă, motiv pentru care salarizarea este una corespunzătoare. Tinerii absolvenţi ai unei facultăţi de construcţii găsesc foarte uşor de muncă şi doar cei care nu doresc să profeseze în domeniu nu o fac. Salariul cu care un tânăr inginer este încadrat în muncă este în medie aproape dublu faţă de salariul cuiva care a absolvit o altfel de specializare.

       Meseria de inginer constructor îţi oferă multiple satisfacţii profesionale. În general nu discutăm de o activitate fixă, iar procesul de producţie este unul care arată în clar impactul tău asupra societăţii, se pot măsura direct efectele muncii tale. Acest lucru îţi oferă multiple satisfacţii, produsul muncii tale este vizibil, material, palpabil.

      Facultatea Construcții și Inginerie Civilă nu este grea, dacă abordezi în model serios procesul de educaţie, dar cu siguranţă nu este la fel de uşoară.

     Modul tehnic în care se face educaţia îţi oferă un tipar de gândire bazat pe logică, pe raţiuni argumentate. Acest lucru influenţează pozitiv performanţele tale în toate punctele vieţii, nu doar profesional.

     Ceea ce trebuie să vă motiveze trebuie să fie în primul rând faptul că această categorie profesională dispune în medie de un standard ridicat de viaţă şi venituri bune. Mare parte din absolvenţi îşi deschid o afacere proprie în domeniu, încasează sume importante de bani, devin antreprenori de succes.

     Trebuie să ştiţi că majoritatea managerilor de succes din Republica Moldova nu sunt absolvenţi au unei facultăţi de management ci a unei facultăţi tehnice. Doar naivii trăiesc cu impresia, că dacă vei fi contabil vei număra banii tăi, sau dacă ai absolvit o facultate de management vei învăţa să fii un bun antreprenor. Nici pe aproape. Doar în domeniile tehnice marea majoritate a absolvenţilor chiar lucrează în ramura în care au fost pregătiţi. 

      Carierea profesională îţi oferă permanent ocazia să devii mai bun şi există diferite trepte profesionale prin care tu poţi fi recunoscut şi ca urmare poţi câştiga mai bine. Poţi deveni diriginte de şantier, verificator de proiecte, expert tehnic, auditor energetic, responsabil tehnic cu execuţia şi multe altele. Cei mai mulţi bani din economia lumii se consumă pe acest domeniu.”

      ”Construcţiile reprezintă motorul economiei mondiale şi asta de mii de ani.”

                     Sergiu Nastas, profesor discipline în domeniul construcțiilor, inginer constructor

   

       ”În perioada proiectului am descoperit oameni noi și minunați, am legat noi prietenii și cel mai important am avut oputunitatea de a experimenta ce înseamnă a fi student la Universitatea Tehnică din Iași. A fost și un plus valoare pentru mine ca să înțeleg în ce constă pregătirea studenților în universitate. Aduc mari mulțumiri organizatorilor pentru mobilitatea de perfecționare în cadrul proiectului transfrontalier și pentru opurtunitatea oferită elevilor de creștere în calitatea profesională.”

                  Tîmbur Zinaida, profesor discipline în domeniul construcțiilor, inginer constructor